Bahan:
250gm tepung gandum
1 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis(optional)
4 biji telur A
350 ml minyak jagung
70 gm gula castor
100 gm gula perang
150gm parutan lobak merah-diperah sedikit dan buang airnya
1/2 cwn walnut atau 1/2 cawan dried cranberry atau kismis
50 gm badam nib
Cara:
Panaskan oven dgn suhu 180C.
Ayak tepung gandum, baking powder, soda bikarbonat, garam dan serbuk kayu manis. Ambil 3 sudu dr tepung ni dan gaulkan dgn parutan lobak merah dan dried cranberry. Ketepikan.
Pukul telur dgn wisker sebentar dan masukkan minyak, gula castor dan gula perang.
Pukul lagi hingga sebati, kemudian masukkan bahan2 yg diayak sedikit demi sedikit.
Kacau dgn cara kaup balik hingga hampir sebati dan masukkan parutan lobak merah dan kismis tadi seta badam
Kacau lagi hingga sebati.
Tuangkan ke dalam loyang 9" x 9" yg dah digris terlebih dahulu.
Bakar lebih kurang 50 min hingga 1 jam.
CREAM CHEESE FROSTING
Bahan:
250 gm creamcheese
125 gm butter
120 gm gula icing ~ diayak
sedikit perahan lemon ~ atau boleh guna lemon paste/emulco atau kadang kak imah guna perahan limau kasturi
Cara:
Pukul creamcheese dan butter hingga kembang dan gebu.
Kemudian masukkan perahan lemon. Pukul lagi.
Masukkan gula icing dan pukul lg hingga betul2 kembang.
Sejukkan seketika dlm peti ais sebelum dihias atas kek.
* frosting ni boleh digunakan utk kek red velvet juga
No comments:
Post a Comment