Saturday, 18 January 2014

Resepi Crunchy Almond Caramel

Kepingan Almond yang krup-krap dan tak jemu dimakan , memang amat sedap dan kesedapan tak dapat dibayangkan kecuali pada yang pernah merasanya...

Pada yang pertama kali nak mencuba, tepung florenta atau bienetta ini macam gula, bila dipanaskan ..tepung ini akan 'pegang' semua kekacang...


 


Crunchy Almond Caramel

Bahan-Bahan:


200 gm tepung Florenta @ Bienetta

200 gm badam keping

100 gm kuaci hitam

20 gm bijan hitam


Cara-cara:

Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160 C sehingga nampak keperangan.
Gaulkan semua bahan dalam bekas sehingga sempurna.
Alas loyang dengan kertas kek/parchment, bukan kertas lapik biasa tu. Perlu pakai kertas ini utk mudah dipotong.  Boleh pakai Loyang 14" x 14" atau yang bersesuaian.
Panaskan oven pada suhu 160C(bergantung kpd jenis oven juga)
Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan nipis, nipis tu dalam 3-4mm atau sedang elok utk dipotong.
Bakar dalam oven selama 10 minit
Keluar dari oven terus potong kepada kepingan.
Simpan dalam bekas kedap udara.




 Tips dia...

Buat mudah, tapi masa nak potong tu memang perlu cepat-cepat dipotong. lambat dipotong , ianya akan mengeras dan terus mudah pecah bederai jadinya. Berpeluh tu biasalah.... Satu lagi pastikan pakai alas kertas kek....



OK, jangan lupa untuk mencuba...

No comments:

Post a Comment