Thursday, 21 May 2015

Congo Brownies



Ada yang minat baking tapi malas nak buat biskut.  Sebabnya,  lebih mudah baking kek dari membiskut yang lebih renyah.  Ada resepi yang boleh dwi-fungsi. Contohnya brownies yang boleh dipotong kecil dan diletakkan ke dalam kertas, dah jadi kecik macam biskut.  Hari raya pun boleh buat bila stok biskut tak ada.  Confirm laju habis sebab nampak kelainnya kanz.



Resepi Congo Brownies ini berasal dari resepi Congo bar yg banyak di internet ini yang Kak Imah dah olah ikut taste sendiri.  Apa beza brownies dan kek?…taklah banyak sangat beza cuma texture brownies ni lebih kepada chewy or cookie-like gitu.  Tak ler fluffy, lembut or gebu macam kek.







Resepi Congo Brownies 

Bahan-Bahan:



Bahan A:

150 gm butter
300 gm gula perang - boleh kurangkan jika akan masukkan choc chip yg byk



Bahan B:

3 biji telur Gred A atau B (pada suhu bilik)

1 sudu kecil esen vanilla

1 sudu kecil orange oil (jika ada)—dipukul sedikit semua Bhn B



Bahan C:

315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder---Diayak



Bahan D: bahan tambahan untuk brownies
50 gm chocolate chips
100gm kismis - optional
Kepingan badam untuk taburan – optional

Kekacang (Walnut, pecan dll)
 


Cara: cara:


  1. Pukul dengan mixer speed medium Bahan A sehingga mentega larut dengan gula.
  2. Masukkan Bahan B dan pukul dengan speed medium(mixer)
  3. Masukkan Bahan C sedikit demi sedikit hingga habis, gunakan speed perlahan.
  4. Setelah siap, masukkan Bahan D mengikut sukatan atau boleh divariasikan ikut selera anda.
  5. Tuang ke dalam bekas yang telah dialas. Disyorkan yang square untuk mudah dipotong.  Ketinggian adunan sekitar 1” untuk satu bekas.
  6. Ratakan permukaan adunan (hentak sedikit yea) dan taburkan kepingan badam untuk hiasan
  7. Bakar pada suhu 160-170C selama lebih kurang 40 minit atau sehingga permukaan atasnya kuning keemasan.



Seronoknya membuat brownies ni sebab ianya ‘ready to eat’..dah masak , boleh potong dan makan. Tak payah fikir nak deko ke.   Kak Imah belum habis baking anak-anak dah tanya…bila boleh makan hahaha…

Ada nampak itu jari halus...baru nak snap gambar, tangan my youngest boy dah sampai!



OK, tak lupa some tips untuk yang pertama kali nak cuba buat brownies ni.



TIPSSSS…..


  1. Adunan akhir agak kenyal, jadi jgn panik pula.
  2. Gula perang boleh saja diganti dgn gula castor. Memang manis sikit brownies ni, jadi  jumlah gula ni ikut suka sendiri.
  3. Bahan A tadi, baca betul-betul..pukul hingga larut…bukan pukul hingga kembang. Pukul kembang tu untuk buat kek yea dek non…ni kita nak buat brownies hehehe.
  4. Bahan A+B…Kak Imah biar mix lama sikit supaya gula dan telur larut bersama. So…masa ni kita ayaklah tepung…step by step.
  5.  
Dalam loyang, simple je kan.

OK, itu saja tips ringkas.  Why tulis asing sbgai tips…sebab selalu sgt orang baca resepi-pun silap…tak perasan arahan simple. Bila tulis sebagai TIPS..baru mereka perasan.  

Nak durhaka resepi boleh, tapi biarlah masuk level tahap cekap dulu yea…
(jangan marraaa….)


Kalau search Pak Cik Gugel, mostly mereka bake dalam pan empat segi dan potong kecik-kecik. Itu sukalah...untuk beri kat orang senang atur dalam bekas.  Tapi yang ini Kak Imah bake versi macam pai.



Lebih kurang macam ni , letak dalam paper cup.Gambar ikhsan gugel

Enjoy your baking....Luv u as alwizz.




No comments:

Post a Comment