Kek
Velvet
atau panggilan glamernya RV Cake. Memang banyak resepi semasa tapi
resepi ini yang paling Kak Imah suka. Cubalah, pasti tak akan
mengecewakan....
BAHAN-BAHAN:
A:
(Kedua-dua
bahan dicampurkan dan diketepikan)
1 cawan susu
segar
1 sudu kecil
cuka makan
B:
(Semua bahan
B diayak)
2 ½ cawan
tepung gandum
2 sudu besar
serbuk koko
1 sudu kecil
baking powder
C:
(Kedua-dua
bahan C di campurkan didalam satu bekas berasingan)
1 sudu kecil
cuka makan
1 sudu kecil
soda bicarbonate/baking soda
B:
120 gm
mentega(suhu bilik)
1 ½ cawan
gula halus
2 biji telur
gred A (suhu bilik)
1 sudu kecil
esen vanilla
50ml pewarna
merah(bright red)
Kaedah:
Nota; Aturan
A~D adalah utk memudahkan penyediaan kek.
1. 1. Untuk Bahan A: campurkan cuka dan susu segar untuk
menjadikannya buttermilk. Kacau sedikit dan ketepikan dalam 10-15minit. Jika
kelihatan agak berketul sedikit, ianya telah sesuai utk digunakan.
2. 2. Untuk Bahan B: Tepung , baking powder dan serbuk
coklat di ayak.
3. 3. Untuk Bahan C: Cuka makan dan baking soda/soda
bikabornate dicampurkan di bekas berasingan.
4. 4. Untuk Bahan D: Pukul mentega dengan gula hingga
kembang. Masukkan sebiji demi sebiji telur dan masukkan esen vanilla. Masukkan
pewarna merah, boleh juga menggunakan 30 ml pewarna sahaja(iaitu satu botol
pewarna merah). Sekatakan adunan.
5. 5. Masukkan 1/3 dari adunan tepung kedalam adunan mentega
,kemudian masukkan 1/3 buttermilk. Lakukan berselang-seli sehingga habis.
6. 6. Setelah adunan sekata, masukkan bahan C(iaitu baking
soda yang dicampur dengan cuka makan).
7. 7. Bakar didalam ketuhar yang telah dipanaskan sebelum
itu. Bakar pada suhu 170-180oC untuk 25 hingga 30 minit.
Cream Cheese
Frosting(Cara kak imah)
Bahan-bahan
:
500g krim
keju (Philadelphia)
2 cawan
whipping cream(yang telah siap dipukul)
1 sudu kecil
esen vanilla
2 sudu besar
sunquick(boleh gunakan jus limau kasturi juga)
Gula icing
(ikut keperluan)
Cara-cara :
11. Krim keju biar dalam keadaan agak sejuk. Pukul hingga
tidak berketul.
22. Masukkan whipping cream , pukul sekata.
33. Masukkan esen vanilla dan sunquick, pukul hingga
smooth.
44. Masukkan gula icing sedikit demi sedikit, rasa hingga
hilang rasa masam tetapi krim ini tidak boleh terlalu manis.
55. Boleh dicuba sedikit krim dengan kek untuk merasa
keserasian kek +cream.
6. Simpan dalam peti ais sebelum disapu pada kek.
No comments:
Post a Comment