Durian Crepe....
Memang terliur bila tersebut nama pun. Memang sedap Durian Crepe terutama bagi penggemar durian macam Kak Imah ni...
Banyak resepi, ada 8, 7, 5, 4...dan ada yang pakai 2 jenis tepung.
Apapun, janji sedap.... Jom layan gambar Durian Crepe akak....ni Kak Imah siapkan jam 2 pagi you....tapi masih tetap montok dan mantap kan..heheh..puji diri sendiri nampak....
Memang terliur bila tersebut nama pun. Memang sedap Durian Crepe terutama bagi penggemar durian macam Kak Imah ni...
Banyak resepi, ada 8, 7, 5, 4...dan ada yang pakai 2 jenis tepung.
Apapun, janji sedap.... Jom layan gambar Durian Crepe akak....ni Kak Imah siapkan jam 2 pagi you....tapi masih tetap montok dan mantap kan..heheh..puji diri sendiri nampak....
RESEPI DURIAN CREPE
Bahan-bahan untuk kulit :
- 20gm tpg gandum
- 20gm tepung ubi
- 10gm tpg kastard
- 10gm tpg jagung
- 1 biji telur
- 1 sk minyak masak
- 1 sb gula halus
- 40 ml susu cair
- 180 ml air
- pewarna kuning
- perisa durian
Cara Membuat:
Sebatikan semua bahan dengan whisk atau boleh diblender.
Tapiskan, jika masih pekat, tambah air sikit.
Jika ada buih, pecahkan semua buih berkenaan.
Untuk mengcrepe- ambil sesenduk kecil, tuang adunan dlm kuali.
Seeloknya pakai non-stick pan.
Kemudian, layangkan kuali agar adunan sekata.
Api yang digunakan mesti kecil.
Sebaik saja crepe telah masak, segera terbalikkan ke pinggan.
Buat lapisan crepe sehingga habis adunan.
Bahan-bahan untuk filling :
150ml fresh cream/non-diary whipping cream
(boleh mix sekali dgn 2 sb isi durian)
Isi durian - yang telah dilecek sedikit.
Cara Membuat :
Letakkan sekeping crepe dengan permukaan yang licin diletakkan ke bawah.
Letakkan fresh cream, isi durian, dan kemudian sekali letak lagi fresh cream di atasnya..
Lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah seperti melipat lepat.
Sejukkan dan sedia untuk dinikmati...
Bahan-bahan untuk kulit :
- 20gm tpg gandum
- 20gm tepung ubi
- 10gm tpg kastard
- 10gm tpg jagung
- 1 biji telur
- 1 sk minyak masak
- 1 sb gula halus
- 40 ml susu cair
- 180 ml air
- pewarna kuning
- perisa durian
Cara Membuat:
Sebatikan semua bahan dengan whisk atau boleh diblender.
Tapiskan, jika masih pekat, tambah air sikit.
Jika ada buih, pecahkan semua buih berkenaan.
Untuk mengcrepe- ambil sesenduk kecil, tuang adunan dlm kuali.
Seeloknya pakai non-stick pan.
Kemudian, layangkan kuali agar adunan sekata.
Api yang digunakan mesti kecil.
Sebaik saja crepe telah masak, segera terbalikkan ke pinggan.
Buat lapisan crepe sehingga habis adunan.
Bahan-bahan untuk filling :
150ml fresh cream/non-diary whipping cream
(boleh mix sekali dgn 2 sb isi durian)
Isi durian - yang telah dilecek sedikit.
Cara Membuat :
Letakkan sekeping crepe dengan permukaan yang licin diletakkan ke bawah.
Letakkan fresh cream, isi durian, dan kemudian sekali letak lagi fresh cream di atasnya..
Lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah seperti melipat lepat.
Sejukkan dan sedia untuk dinikmati...
No comments:
Post a Comment